NS Station

Lednovate Vela Strukton Groningen 2

Goede, veilige én draadloos dimbare verlichting voor bouwterrein langs het spoor

Een bouwterrein vlak naast NS-station Groningen goed uitlichten, zonder de langsrijdende treinmachinisten te hinderen, hoe doe je dat? Lednovate kwam met de ideale oplossing: draadloos dimbare lichtmasten.

Matthijs Buter, hoofduitvoerder bij Strukton Civiel, stond voor een mooie uitdaging: voor de duur van drie tot vier jaar het bouwterrein van het NS-station in Groningen goed uitlichten. Het station wordt verbouwd, waarvoor een aparte weg met rotonde is aangelegd. Hier kan het (vracht)verkeer veilig terecht – zowel heen als terug –zonder achteruit te hoeven rijden. Voor zestien lichtmasten langs deze weg was goede verlichting nodig: fel genoeg om iedereen op het terrein goed zicht te bieden, zonder de machinisten van langsrijdende treinen te verblinden. Deze lichtmasten hebben elk vier armaturen en zijn maximaal twaalf meter uitschuifbaar. Extra uitdaging: de masten moeten in de toekomst eenvoudig te verplaatsen zijn.


Lednovate Vela Strukton Groningen 1

Dimbare verlichting

De moeilijkheid zat hem vooral in de werkzaamheden die vlak langs het spoor plaatsvinden, waar ook continu treinen langsrijden. De verlichting moet daardoor op afstand te dimmen en te schakelen zijn waardoor de machinisten geen lichthinder ondervinden bij het passeren. De wens om de verlichting binnen acht weken te leveren, maakte de opdracht voor Lednovate nog wat ingewikkelder.

Voor dit project heeft Lednovate in een zeer korte tijd een degelijke oplossing bedacht waarbij er een Vela armatuur is ontwikkeld welke voorzien is van het Nedap Luxon systeem. Hierdoor is het mogelijk de armaturen op afstand te dimmen en/of te schakelen. Voor een bouwplaats als deze met een lengte van 400 meter is dit een goede oplossing aangezien de kans groot is dat kabels kapot worden gereden. Tevens kunnen de lichtmasten hierdoor eenvoudig verplaatst worden. Het draadloos schakelen is ideaal.

Per mast zijn 4 Lednovate Vela armaturen gemonteerd welke aangestuurd worden door één sensor. De armaturen zijn door Lednovate volledig plug and play geproduceerd en konden op locatie eenvoudig gemonteerd worden.

De werkzaamheden zijn op dit moment in volle gang op het bouwterrein en de armaturen kunnen op dit moment door Strukton overal ter wereld naar wens dimmen of schakelen. De lichtvervuiling is door deze oplossing van Lednovate de komende 3 tot 4 jaar tot het minimum beperkt.